Sommarvärmen kommer och går. Men rödingfisket det är stabilt. Oavsett metod är det nu riktigt slagläge på att fånga stor röding. Rapporterna haglar in från alla hörn av Vättern. Själv har jag haft störst framgång med stora spinnare fiskade i mellan vattnet. Får solen värma på ytterligare kommer fisken falla ner något djupare. Så ni som börjar er semester nu, kan om ni så önskar åka ut på Vättern med chansen till riktigt bra rödingfiske.
Vi har ganska länge försökt att få till ett fiske tillsammans, jag och Jesper Norell (The Boss). Men väder och vind samt väl uppbokade kalendrar har ständigt varit ett hinder. Förra veckan fick vi båda en lucka och vädret verkade hålla sig på mattan. Eftersom fisket på Vättern hållit en hög standard valde vi att förlägga fisket där.
Första fisken hugger när vi har fått i femte spöt! Det kan man verkligen kalla smakstart.
Vi hann inte få i 10 spön förrän denna 61cm röding högg stenhårt på riggen.
När solen kom igenom molnen högg det ännu värre.
Vad ska man säga? På ungefär 2 h fiske lyckas vi dra upp 6 vackra fiskar. Man kan säga att det var så där bra fiske som man bara kan önska sig.
Vi fiskade givetvis vidare och släppte två rejäla fiskar åter men valde att avbryta fisket redan vid lunch du vi ar mer nöjda.
Vättern håller världsklass och just denna dag var helt makalös!
Tro det eller ej men jag har haft en ledig dag i sommar! Så vi passade på att besöka min sambos hemort Smögen. Som alla vet kan man ju inte åka dit utan att fiska lite.
Berggyltan är en oerhört häftig sportfisk. Den har liksom allt man kan önska sig. Hårda hugg, ursinnig drag vilja och riktigt fräckt utseende.
Makrillen får man ej vara ifred från. Den hugger gärna på allt som man serverar. Men det verkar som Maria är lika glad för det…
Utrustningen vi använder är Yasei 40-80 gr med Calcutta rulle och Sufix 832 0,30mm. Agnet som fiskar bäst är kokta räkor.
Om ni inte testat fisket efter Bergglyta så skippa det! Varför? Jo för att det är väldigt beroende framkallande.
Det kommer en riktigt häftig nyhet från VMC 2020. En trekrok försedd med spinnarsked modell willow. Tanken med denna krok är att boosta sina beten lite extra. Jag har nu testat kroken på bla mina spinnare jag använder i Vättern. Det blir liksom en dubbeleffekt. Rödingarna har verkligen inget emot lite extra snurra på grejerna.
Spegelblankt vatten tycker en del är besvärliga förhållanden. Men med VMC nya krok får du ett extra övertag vid just svåra förhållanden.
Här ser ni en omtacklad spinnare med VMC krok i storlek 2.
Då har man varit på blixtvisit nere på ”bästkusten” igen. Givetvis så åkte spöna tillsammans med 2 kg räkor. Väder och vind liknade en normal dag i medelhavsregionen. 28 C i skuggan 2 ms ostlig vind. De lugna vädret gjorde att fisken tyckte det var gott att hålla till lite djupare. Normalt finner vi berggyltorna 5-10 m ner på våra hotspot. Men denna dag var det helt klart bäst fiske på 10-15 m.
Maria visar upp en mindre blågylta. Tyvärr inte så blå som hon hade önskat.
Möresildan är en effektivt ”pirk” för detta fiske. Silver och blå attrahera fisken mycket bra i soliga förhållanden.
En vackert marmorerade berggylta på dryga kilot.
Resans tyngsta fisk drog vågen till 1120 g. Det häftigaste med dessa fiskar är att de drar för 3 gånger sin vikt.
På lätt utrustning är detta fiske bland det roligaste man kan göra en solig dag på västkusten.
Som fiskeguide kan man inte välja och vraka på sina egna fiskepass. Men i lördags blev det läge för eget abborrefiske. Vädret såg helt okej ut och jag skulle få följa med min kollega Magnus till hans privata lilla abborretjärn. Sjön hade fått vila ett bra tag så nu fanns goda chanser till ett bra fiske.
Magnus satte ribban högt direkt med denna fisk på strax under kilot.
Magnus favorit bete till grov abborre är vanligtvis Rapalas Shadow Rap men just denna fisk ville hellre ha en jigg.
Plötsligt sitter den där! Min första ”plussare” i år.
Nya drömkombinationen för detta fiske är Shimano Curado + Poision Adrena & Sufix Nano Braid.
Fisket höll i sig heldagen och vi tog vara på varenda minut. Huggen duggade tätt även om solen sakta dalade ner bakom trädtopparna. Efter en sådan här dag är det ganska lätt att glömma de senaste fyra bompassen…
Då har vi fått njuta av både sol och huggvilliga abborrar. Hösten är härliga om den bara vill. Förra veckan fick vi verkligen uppleva både drömväder och riktigt bra abborrefiske.
Så här på hösten brukar fisken stimma till sig och hittar man fiska är det ofta väldigt gott om dem.
De större abborrarna kalasar gärna på sina mindre artfränder men givetvis ligger alla typer av fiskar illa till när ”storborren” går till. Jigging Rap i färgen P är enormt bra.
Balanspirk i detta fall en Jigging Rap 7 cm är ett enormt effektivt bete att söka fisken med. Du kan kasta eller om du redan är på rätt plats endast jigga den vid båten.
Om vädret ser bra ut tveka inte att fresta de randiga rovfiskarna de lär inte tveka på att hugga när förutsättningarna är bra.
I slutet på september gjorde jag ett snabbt besök på Kvalöya strax väster om Tromsö. En liten minisemester på Lauklines fiskecamp där själva syftet var att kolla in miljöerna och stifta bekantskap med detta vackra område i Norge. Vi bjöds på starka höstfärger på ön och lugna vindar på havet. Första dagen försökte vi få kontakt med havets stora plattfiskar dock med klent resultat. En hälleflundra drar man inte på beställning men när man väl krokar en så är belöningen hundraprocentig.
Andra dagen siktade vi in oss på de mindre plattfiskarna. Rödspätta och sandskädda hög flitigast på våra räkor. Detta är ett fruktansvärt roligt fiske med action hela tiden. På lätta utrustning kämpar dessa ”plattisar” riktigt hårt. Valet av utrustning var ett Force Master spö och en Exage rulle från Shimano med lina från Sufix.
Har man turen att kroka en stor Rödspätta böjer sig spöt ordentligt.
Härliga prickar på dessa fantastiska fiskar från Kvalöya.
Tim visar upp en av många fiskar som fick syna insidan av båten denna fantastiska höstdag. Tyvärr han vi inte komma ut på havet något mer denna resa men jag är oerhört imponerad av både fiskecampen Lauklines och dess omgivning. Längtar redan tillbaks och kanske kan man hitta en lucka i vår för att testa Skrei fisket utanför ön?
Fisket på Vänern och Vättern har nu tagit fart på allvar. Det gäller både i antal och storlek. Hamnar man rätt kan det bli riktigt svettigt innanför jackan.
Fisken hugger på det mesta man erbjuder men bäst av allt har skeddrag varit. Fisken hugger hårt på de framdragna plåtbitarna. Då det varit otroligt mörkt och regnigt i november har beten med skarpa färger gett bäst fångstresultat.
På Vättern dominerar rödingen. Det hugger blanka fiskar blandat med fisk som lekt färdigt och gett sig ut på födosök.
På Vänern är det mest öring men laxen hugger lite då och då. Fisken har varit i oerhört bra kondition och man får verkligen hålla i grejerna när fisken huggit betet.
Om man väl får en lekfärgad fisk är det bästa att låta den simma tillbaka. De kommer med tiden att äta upp sig och bli blanka och feta.
Det är korta dagar vi har nu så det gäller att vara med direkt på morgonen. Tänk på att använda lanternorna vid förhållande med dålig sikt. Säkerheten kommer alltid först. Bästa trollingfisket på året är nu!
I helgen har vi gnetat runt på Vänern på jakt efter lax och öring. Fisket och vädret har minst sagt varit tålamodsprövande. Belöningen för allt slit och släp blev dock rejäl!
Fångstfakta:
Gullspångslax 10,4 kilo Längd: 90 cm Omkrets: 60 cm Fångstplats: Vänern (norr om Brommö) Utrustning: Shimano Nexave 7,2 , Tekota 500 med Sufix 21 0,40 mm.
Fisken högg på 33 fots djup på en betesfisk släpad bakom en flasher.
Detta var årets fjärde fisk över magiska 10 kilo i min båt. Det finns ett fåtal dagar kvar att boka i år. Är det något som känner sig sugen på att bända blanka fiskar på Vänern eller Vättern?
Tveka inte att ringa eller e-posta till: Charterfiske Tel: 0706-762908 E-mail: info@charterfiske.se
Många har ställt sina spinnfiske prylar långt in i garderoben men för mig så tycker jag bästa tiden för regnbåge på spinn är nu! Vattnet är fortfarande ganska varmt och fisken är riktigt aktiv. Bästa stället att hitta regnbågen i mina vatten har varit nära gräs och vegetation. Detta innebär tämligen nära strandlinjen. Inga långa kast behövs och det händer ofta att jag kastar längsmed strandlinjen för att ha betet i hetaste zonen hela tiden.
Flytoverall är varmt och skönt till detta fiske. Mitt val är en Sundrige Crossflow.
Det behövs sällan att man fiskar speciellt fort men ”vevstop” är måste. Fisken följer gärna betet för att vid en avvikande rörelse attackera hårt. Mitt favorit bete för denna typ av fiske är Rapala Minnow Spoon.
3 heta kulörer för hösten.
Minnow Spoon har en hög bärighet i vattnet och är perfekt att fiska nära gräs. De supervassa trekrokarna från VMC som är original gör att fisken fastnar direkt vid mothugget.
Två fiskar fick följa med till röken.
Jag kan varmt rekommendera att fiska regnbåge med samma utrustning som till abborre. Här är en drömkombination: Shimano Zodias spö Shimano Stradic Ci4 rulle Sufix Nano Braid 0,12 mm Minnow Spoon RT 7 cm VMC Sparkpoint trekrok stl 6
En urstark båge på dryga 2 kg.
Så när ni har tröttnat på all julmat kan jag rekommendera ett besök i den lokal regnbågssjön!
De flesta trollingintresserade fick uppleva ett drömår på Vänern 2019. Mängder med fisk fångades och storleken var något utöver det vanliga. Själv lyckades jag guida fram inte mindre än 4 fiskar över 10 kilo vilket aldrig tidigare hänt i min karriär.
Lite is stoppar inte en Stabicraft.
2020 börjar minst lika bra! Redan på årets andra guidning lyckas Ulf Hedberg från Jönköping bända upp en grym lax på 10,5 kg.
10,5 kg fördelat på 96 cm och med ett bukmått på 59 cm.
Den stora laxen passade på att hugga precis efter att vi hade landat en ”mindre” fisk på 82 cm. Fisken tog hårt på djupriggen 30 fot ned. Linan flög av Tekotan så det fräste om det. Vi förstod genast att de rörde sig om en riktigt stor fisk. Ulf bände på och vände fisken efter en stund när fisken väl kom upp utmed båtkanten gav vi den inte en chans utan håvade upp den direkt med ett ”slagskott” till håvning.
Tunggung nere i djupet.
Att landa stor fisk är ingen självklarhet men just nu verkar Vänern vara en sjö med otroligt mycket grov fisk i och det ser ut som att 2020 kan följa förra årets trend.
Ulf med sin 82:a på 6,8 kg.
Har du drömt om att få fånga en stor lax eller öring?
Nu har du din livs chans! Gör som Ulf och boka en tur med mig. Bokning sker på telefon 0706-762908 eller info@charterfiske.se Besök gärna min hemsida www.charterfiske.se
Att byta lina är viktigt. Jag rekommenderar att byta lina minst en gång om året på dina trollingrullar. För min egen del brukar det bli två byten per år. Första bytet sker i början på säsongen dvs runt mars och andra bytet sker i oktober strax innan höstfisket drar igång på allvar.
Min absoluta favoritlina till trolling.
I lördags var det dags för första fisket efter jag bytt linor på samtliga rullar (20 st). Fisket är som alla vet väldigt bra på Vänern just nu och det finns chans att dra ett nytt PB varje tur.
Alf med nytt Pb på insjölax. 88 cm och 8,6 kg.
När det är dags för linbyte brukar jag lägga ut samtliga rullar på golvet och repar av lina på alla rullar i ett svep. Det går fort och är inte speciellt tidskrävande.
Grinnerknut.
Det enklaste sättet att fästa linan runt spolen är att göra en Grinnerknut. Den görs så här: 1. trä lina genom linspridaren, runt spolen och ut ur linspridaren igen. 2. gör en loop och lägg den utmed linan till linspolen. 3. snurra änden 4-6 ggr runt huvudlina och loopen. 4. fukta knuten och drag ihop den. 5 trimma änden till 3-4 mm.
En perfekt knut. Bara att dra ihop den mot spolen.
Sen är det bara att veva på lina med rejält motstånd. En Shimano Tekota 500 sväljer en 300 m spole Sufix 21 0,40 med rätt hård belastning under invevningen.
Vardagsrumsbordet funkar bra som linbytarbord.
Mitt tips är att ni passar på att byta lina nu innan säsongen drar igång för fullt.
Det är oftast en kall öl efter jobbet de flesta tänker på när man nämner ”After work”. Men för mig som fiskeguide betyder det att man helt enkelt fiskar lite till efter jobbet. Detta gör man främst för att leta nya platser och testa nya grejer.
Sista ljuset är alltid bra att fiska i.
Under våren och försommaren är det ljust länge och det kan vara god idé att testa fisket på kvällarna. Fisken gillar att ta sig en ”nattamacka” och man kan få uppleva ett riktigt bra fiske de sista timmarna.
En lax fångad efter kl 20 på kvällen.En riktig ”Vänertorped”
Fisken går fortfarande väldigt högt upp i vattenmassorna. Senaste fångsterna har kommit från helt oblyade beten till max 30 fots djup.
Fiska högt och brett så kommer huggen så småningom.
De som fiskat mycket vet om att öringen är ofta väldigt aktiv på kvällar och nätter. Många som håller på med trolling har förkärlek till att gå ut på morgonen och sticka in i hamn på eftermiddagen. Jag skulle nu varmt rekommendera att rampa i båten på eftermiddagen och fiska kvällen ut istället.
Maria med en grymt pigg öring fångad på kvällskvisten.
Senaste turerna på Vättern har fisket ofta varit okej på morgonen för att så sakteliga dö ut på dagen. Senare på kvällen känns det som fisken lägger in en högre växel och hugger friskt fram tills solen dalat under horisonten.
Djupriggsfisket har dominerat.
Öringen verkar simma mellan 5-15 m. Det gäller att presentera så många beten som möjligt på just dessa djup om man ska lyckas. Vi har blyat ytbetena med 40-60 g för bästa resultat.
Använd gärna gummerad håv om du vill vara skonsam mot fisken.77 cm öring från Vättern
Så om ni inte har testat kvällsfisket så är det dags. Ni kommer säkert inte att ångra er när storöringen har hittat ditt bete.
Ibland måste man bara ta ett steg bakåt, njuta av livet och givetvis fiska. Det har varit en stressig period med mycket fiske på de stora sjöarna. Det är ingen hemlighet att mitt egna fiske har fått hamna rejält i andra hand. Så för att få koppla av en stund har jag tagit med mig en bit gammalt bröd och traskat ner till lilla ån hemma i byn. Här simmar färnorna runt bland vass och gräsbälten. De brukar ofta gilla en bit bröd om det så bjuds.
Att fiska färna med flytande bröd är en av de häftigast upplevelserna man kan bjudas på som sportfiskare. Stora fiskar på lätt utrustning utan någon som helst påverkan av flöten, sänken eller annan krimskrams. Det blir inte bättre än så här!
Färnan är en mycket uppskattad sportfisk.Färnan har en rejäl mun, så snåla inte på brödbitarnas storlek.Landa gärna fisken med tumgrepp och ha support på magen med andra handen.
För er som bor runt vattendrag med färna är mitt tips att prova att fiska efter dessa fantastiska fiskar för det är ett enkelt och mycket rogivande fiske som kräver minimal utrustning. Det är helt enkelt hur kul som helst.
Kylan lyser med sin frånvaro i södra Sverige. De flesta vattnen är helt utan is och man får helt enkelt fiska som ”vanligt” trots att det är januari.
En härliga regnbåge tagen en stilla vinterdag i januari.
Jag har haft ont om tid att göra några större satsningar och därför stillat mitt fiskesug med ett besök i den lokala sjön med inplanterad regnbåge.
En tyngre båge som högg hårt på en Rapala.
Nu när vattnet börjar bli riktigt kallt får man anpassa sitt fiske något till kylan. Rapala Scatter Rap CD var ett mycket uppskattat bete sist. Den borra ner sig lite djupare och det verkar som fisken har ställt sig närmare botten och gör födosöket runt växtligheten på djupet.
Rapala CD 7cm ”scatter rap” i naturlig regnbågsfärg.
Att använda sig av Scatter Rap i sjunkande variant har många fördelar. Den kastar oregelbundet med kroppen trots en lugn stadig in vevning. Man kan även låta den sjunka till det perfekta djupet innan man börjar fiska hem den.
Rapalas mindre vobbler är mycket effektiva på samtliga salmonoider och förtjänar en given plats i betesasken oavsett vilken laxartad fisk man fiskar efter.
Det är inte lätt att komma ut på sjön just nu. Sjöarna är förvisso öppna men blåsvädret sätter ändå stopp för fisket. Jag har passat på att städa upp lite i betes lådorna och tänkte bjuda på ett ett riggnings tips för Skeddrag.
Blufox Matrixx skeden finns åter på Svenska marknaden!
De flesta skedarna är gjorda för den Amerikanska marknaden. Det betyder att fjäderringar och krok ofta är väldigt kraftiga. Detta för att klara av en ”Rambo” drilling av en rejäl Kungslax .
Väl ute ur förpackningen demonterar jag ringar och krok!
De tunga ringarna samt kroken gör skedarna tungdrivna och det tvingar oss att fiska onödigt fort. Går man ned i storlek på ringar och krok kan man fiska i lägre farter utan att förstöra gången på betet = bra för vårfisket!
Lekande, 6 mm fjäderringar och VMC vandium krok.
Lekandet gör att att betet kan röra sig fritt utan att tvinna linan. Den röda VMC kroken ger en extra hugg punkt för fisken.
Monterat och klart.
Två fjäderringar i bak vid kroken gör att fisken får det svårt att bryta sig loss från draget. Jag kör alltid med två ringar och tycker det är den optimala riggning. Man kan givetvis sätta dit fler men då påverkar man ofta gången. Ett annat tips är att inte förvara skeddrag med kroken på. Det kan nämligen slöa spetsen och betena tar ofantligt mycket mer plats i lådorna.
Sist men inte minst vilja tipsa er om att testa Matrixx för det är en riktigt fiskmagnet. Jag har kört den hårt både på Vänern och Vättern med stor framgång främst på höstarna. I vår blir det en vecka på Bornholm och då kommer den stora varianten få bekänna färg!
Nu har våren övergått till sommar. De flesta dagsländorna har nu svärmat färdigt och det man kan hitta på vattenytan är främst sporadiskt med nattsländor i sjöarna. Senaste turen till Hökensås valde vi att ta med abborrfiske-utrustningen istället för flugspöt. Lätt utrustning och små beten var taktiken för ”bågarna”.
En ljus regnbåge från Sydvattnet.
Ett lätt sätt att trigga fisken till hugg är att öka inspinningshastigheten. Melodin sist var snabbt fiskade Rapala Elite och Original i färgen RB.
Hur vet man vad snabbt är? Tänk så här: Veva precis så fort det går utan att betet roterar eller bryter vattenytan!
Nya Rapala Elite är oemotståndlig. Maria lyckades landa ett nytt PB på 3,1 kg.
Att stor fisk gärna går över till fiskdiet är ingen nyhet. Men ändå verkar det rätt ovanligt att sportfiskare använder vobbler till regnbågen.
Original 5 cm i RB färg.
Det finns alltid aktiv fisk i sjöarna. Ett tips är att gå minst ett varv runt sjön. Vi valde att hyra en båt under detta fiskepass och givetvis testade vi samtliga delar av sjön för att finna fisken. Nu när sommarvärmen dämpas av åska och regn kan det bli riktig huggbonanza! Försöka fiska efter regnet och gärna kvällstid som kan ett nytt PB bli faktum även för dig.
Ibland går det trögt när man är ute och fiskar. Senaste turen var en riktigt sur dag med väldigt lite huggvillig fisk. Betesboxarna vändes in och ut för att kunna hitta något som skulle få fart på fisken.
Vacker gös som högg stenhårt.
När jag hade kommit fram till asken med vibrationsbeten kom första vrålhugget. Det kändes som ett Karateslag i spöhandtaget. En rejäl gös hade fått syn på min Rippin Rap.
Dagens frälsare på bild.
Efter att dragit en stabil gös på första kastet började huggen dugga tätt. Det mest intressanta var att det gällde för all tre rovfiskarna i sjön abborre, gädda och gös. Det var väldigt länge sedan jag vände en dålig dag till en skaplig dag med hjälp av ett ynka betesbyte. Det brukar krävas mer…
Abborren reser gärna ragg när den ser en Rippin Rap.
Förmodligen gillar eller gillar inte fisken det rasslande ljudet från ryckigt invevad Rippin Rap och kan helt enkelt inte hålla käft! Har du aldrig testat detta vibrationsbete tycker jag det är hög tid nu.